Cimbrul
Thymus vulgaris -fam. Lamiaceae
Originar din Sudul Europei- Creste spontan in flora Spaniei si a Frantei
Aparut pentru prima data in Europa.
Cimbrul, cunoscut in latina sub denumirea de thymus vulgaris, este o planta aparuta in sudul Europei folosita la inceput ca si planta medicinala si apoi raspandita ca planta aromata.
Inflorire in mai-octombrie.
Recoltare -Se recolteaza partea aeriana in timpul infloritului.
Compozitia chimica: ulei eteric peste 2% format din timol, carvacrol, hidrocarburi terpenice, compusi oxigenati.
Utilizare: -se foloseste in alimentatie in stare proaspata sau uscat, la aromatizarea mancarurilor si a muraturilor.
- se foloseste sub forma de ceaiuri, infuzii, extract, tinctura sau ca si condiment in diverse retete culinare.
In medicina umana, uz intern:
Bun pentru tratarea enterocolitelor, eliminarea viermilor intestinali, stimularea functiei hepatice, combaterea tusei convulsive, administrat ca infuzie o cana pe zi cu inghitituri rare.
Uz extern: pentru tratarea ranilor si a ulceratiilor ca infuzie sau decoct din 2 linguri de pulbere de planta la o cana. Se fac spalaturi locale.
Pentru stimularea circulatiei periferice se fac bai cu infuzie de planta. Se face infuzie de 100gr de planta la 2litri de apa clocotita, vasul se lasa acoperit 30 de minute. Se strecoara si se toarna in apa din cada care trebuie sa aibe temperatura de 37 de grade. Baia dureaza 20 de minute.
Contraindicatii -la supradozare provoaca tulburari gastrointestinale, hipotensiune, incordare motorie si excitatie nervoasa urmata de depresie psihica.
09:07
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu