09:36

Cicoarea Totul despre cicoare

Cicoarea este cultivata din antichitate ca planta medicinala, folosita pentru tratarea bolilor hepato-biliare si renale. Radacina este un cunoscut inlocuitor al cafelei, iar partile aeriene sunt folosite cu scop medicinal sau culinar.
Descriere cicoare

Este o planta erbacee, perena, foarte raspandita la noi, incepand de la ses
 pana la munte, prin locuri necultivate, pe marginea drumurilor si raurilor. Are radacina groasa, privotanta si tulpina dreapta, ramificata si inalta pana la 2m. Frunzele bazilare sunt alungite, adanc scobite, iar cele tulpinale intregi, fara petiol, oval lanceolate, ascutite la varf si inconjoara prin baza lor tulpina. Florile hermafrodite, pentamere, de culoare albastra sunt dispuse in capitule, axilare sau terminale, grupate solitar pe tulpina si pe ramurile laterale; au caliciul redus si corola ligulata. Infloresc in luna iulie pana la sfarsitul lui august. 

Principii active : inulina, cicorina, colina, acid dicafeil-tartic (acid cioric) inpartile aeriene;substante amare de natura triterpenica, inulina, tanin,ulei volatil si rezine in radacina. 

Actiune farmacologica

n scopuri medicinale se intrebuinteaza atat radacinile (Radix cichrii), cat si partilCicoareae aeriene (Herba cichorii); primele se recolteaza toamna tarziu, iar celelalte in timpul infloirii.
Aceste produse au proprietati multiple; astfel datorita principiilor amari, inulinei si colinei au activitati aupeptic-amare si colagoge, iar diuretica si laxativa a lor.

Intrebuintari cicoareInfuzie 2,5% (500-600 ml pe zi) se administreaza ca eupeptic-amar si coleretic;mareste cantitatea de bila si in acelasi timp o fluidifica(efect hidrocoleretic).Herba cichorii este un component major al ceaiului depurativ,iar Radix Cichorii al pulberii laxativ-purgativa. 
Uz extern: vindecarea ranilor si taieturilor.
Boli in care se utilizeaza: in furunculoza si acnee (sub forma de ceai,in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati). In constipatii cronice, in alimentatie radacinile plantei este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.
Planta nu conţine principii toxice, doar la o administrare de peste 100g de cicoare pe zi apar fenomene secundare.

0 comentarii: