Ceaiul a fost inainte de toate un medicament. Planta ceaiului isi are originea in muntii din sudul Asiei, de unde a fost adusa in China. In timpul dinastiei Tang (616-907) ceaiul era baut mai ales pentru gustul sau si fiind foarte apreciat acesta a devenit subiectul unei carti in trei volume (Cartea sacra a ceaiului, scrisa de Yu Lu). 
Ceaiurile de slabit pot avea un efect adjuvant in curele de slabire, insa nu te astepta ca daca ai sa te umfli zilnic cu diverse tipuri de ceaiuri de slabit, kilogramele vor disparea ca prin farmec in neant si ai sa obtii in timp record silueta dorita.Desi ceaiul e cunoscut si folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi inceput decat prin anul 350 inainte de Hristos in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In Asia, a fost, vreme indelungata, mai mult o planta medicinala decat o bautura.
Ceaiul nu apare in textile europene decat in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”. Olandezii, in comertul pe care-l faceau cu chinezii, schimbau salvia cu ceai, inca din 1606. Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun, a lansat moda.
Este adevarat si de neconstestat faptul ca ceaiurile de slabit sunt bune pentru ca au efecte detoxifiante, ca reduc nivelul colesterolului, altele sunt recomandate si pentru alte diverse afectiuni (ceaiul verde, de exemplu, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer), ca unele tipuri de ceaiuri au si proprietati de intarire a sistemului imunitar.
Ce trebuie sa retii este ca ceaiurile de slabit te pot ajuta sa fii mai sanatoasa, insa in nici un caz aceste ceaiuri nu sunt metode-minune care sa duca tot "greul" in curele de slabit, reducand peste noapte surplusul de greutate.
Trebuie subliniat ca exista anumite riscuri pentru sanatatea celui care utilizeaza astfel de ceaiuri. Folosirea pe o perioada indelungata a acestor ceaiuri poate duce la: dezechilibre electrolitice, senzatie de uscaciune a gurii si gâtului; tulburari ale tranzitului intestinal: diaree (apare in primele zile), constipatie (apare odata cu incetarea folosirii lui), uneori crampe intestinale puternice; senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli; demineralizari; palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, dereglari ale functiei cordului; stari de agitatie si irascibilitate din cauza ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
De asemenea, mai pot aparea tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie, precum si stare de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane. Efectele secundare apar nuantat, in functie de substantele active continute in ceai. In cazul in care intentionati sa folositi un astfel de ceai este recomandat sa cititi cu atentie eticheta despre continut, recomandarile de pe prospect si sa consultati un medic specialist in nutritie.
Un ceai de slabit folosit corect se poate dovedi o arma puternica. Alaturi de alte recomandari, urmate intocmai, isi poate dovedi calitatea si persoana care il foloseste isi poate atinge obiectivele. Cura de slabire devine mai suportabila si pierderea kilogramelor in plus reprezinta un beneficiu major pentru sanatate.
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi.
Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - theaflavina si thearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng - radacina - este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva. Un purgativ "de mare angajament" se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass (Iarba de Limon) are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacan. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant - in mod special, ginseng - NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam - E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Ceaiul a fost inainte de toate un medicament. Planta ceaiului isi are originea in muntii din sudul Asiei, de unde a fost adusa in China. In timpul dinastiei Tang (616-907) ceaiul era baut mai ales pentru gustul sau si fiind foarte apreciat acesta a devenit subiectul unei carti in trei volume (Cartea sacra a ceaiului, scrisa de Yu Lu).
Ceaiurile de slabit pot avea un efect adjuvant in curele de slabire, insa nu te astepta ca daca ai sa te umfli zilnic cu diverse tipuri de ceaiuri de slabit, kilogramele vor disparea ca prin farmec in neant si ai sa obtii in timp record silueta dorita.
Desi ceaiul e cunoscut si folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi inceput decat prin anul 350 inainte de Hristos in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In Asia, a fost, vreme indelungata, mai mult o planta medicinala decat o bautura.
Ceaiul nu apare in textile europene decat in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”. Olandezii, in comertul pe care-l faceau cu chinezii, schimbau salvia cu ceai, inca din 1606. Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun, a lansat moda.
Este adevarat si de neconstestat faptul ca ceaiurile de slabit sunt bune pentru ca au efecte detoxifiante, ca reduc nivelul colesterolului, altele sunt recomandate si pentru alte diverse afectiuni (ceaiul verde, de exemplu, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer), ca unele tipuri de ceaiuri au si proprietati de intarire a sistemului imunitar.
Ce trebuie sa retii este ca ceaiurile de slabit te pot ajuta sa fii mai sanatoasa, insa in nici un caz aceste ceaiuri nu sunt metode-minune care sa duca tot "greul" in curele de slabit, reducand peste noapte surplusul de greutate.
Ceaiurile de slabit ar trebui folosite dupa consultarea unui nutritionist
Trebuie subliniat ca exista anumite riscuri pentru sanatatea celui care utilizeaza astfel de ceaiuri. Folosirea pe o perioada indelungata a acestor ceaiuri poate duce la: dezechilibre electrolitice, senzatie de uscaciune a gurii si gâtului; tulburari ale tranzitului intestinal: diaree (apare in primele zile), constipatie (apare odata cu incetarea folosirii lui), uneori crampe intestinale puternice; senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli; demineralizari; palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, dereglari ale functiei cordului; stari de agitatie si irascibilitate din cauza ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
De asemenea, mai pot aparea tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie, precum si stare de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane. Efectele secundare apar nuantat, in functie de substantele active continute in ceai. In cazul in care intentionati sa folositi un astfel de ceai este recomandat sa cititi cu atentie eticheta despre continut, recomandarile de pe prospect si sa consultati un medic specialist in nutritie.
Un ceai de slabit folosit corect se poate dovedi o arma puternica. Alaturi de alte recomandari, urmate intocmai, isi poate dovedi calitatea si persoana care il foloseste isi poate atinge obiectivele. Cura de slabire devine mai suportabila si pierderea kilogramelor in plus reprezinta un beneficiu major pentru sanatate.
Plante din ceaiurile de slabit
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi.
Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - theaflavina si thearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng - radacina - este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva. Un purgativ "de mare angajament" se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass (Iarba de Limon) are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacan. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Modurile de administrare
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant - in mod special, ginseng - NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam - E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Avantajele curei cu ceai:
- Nu contine nicio calorie;
- Hidrateaza organismul;
- Estompeaza senzatia de foame;
- Previne formarea cheagurilor de sange;
- Reduc bolile respiratorii si cardiace;
- Au actiune antioxidanta, antiinflamatoare si energizanta;
- Provoaca transpiratie abundenta;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Elimina toxinele din organism;
- Vindeca gripa, bronsitele si virozele;
- Trateaza diferite afectiuni ale pielii;
- Are efect laxativ;
Dezavantajele curei cu ceai:
- Aparitia metelilor, a starilor de oboseala;
- Agitatie;
- Senzatia de uscaciune a gurii;
- Insomnie;
- Crampe;
- Deshidratare;
Posibile efecte secundare:
- Usoara senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli. Acestea sunt efectele demineralizarii organismului.
- Tulburari ale tranzitului intestinal (mai ales la cei cu probleme de constipatie). Acestea se "regleaza" pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
- Senzatie de uscaciune a gurii si gatului, din pricina deshidratarii. Specialistii recomanda sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.
- Tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie care pot disparea in timp.
- Stari de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane.
- Crampe intestinale puternice deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid. Testeaza ceaiurile in week-end si vezi cum reactioneaza organismul.
- Stari de agitatie si irascibilitate datorita ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
- Hidrateaza organismul;
- Estompeaza senzatia de foame;
- Previne formarea cheagurilor de sange;
- Reduc bolile respiratorii si cardiace;
- Au actiune antioxidanta, antiinflamatoare si energizanta;
- Provoaca transpiratie abundenta;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Elimina toxinele din organism;
- Vindeca gripa, bronsitele si virozele;
- Trateaza diferite afectiuni ale pielii;
- Are efect laxativ;
- Aparitia metelilor, a starilor de oboseala;
- Agitatie;
- Senzatia de uscaciune a gurii;
- Insomnie;
- Crampe;
- Deshidratare;
- Tulburari ale tranzitului intestinal (mai ales la cei cu probleme de constipatie). Acestea se "regleaza" pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
- Senzatie de uscaciune a gurii si gatului, din pricina deshidratarii. Specialistii recomanda sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.
- Tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie care pot disparea in timp.
- Stari de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane.
- Crampe intestinale puternice deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid. Testeaza ceaiurile in week-end si vezi cum reactioneaza organismul.
- Stari de agitatie si irascibilitate datorita ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
Ceaiul nu apare in textile europene decat in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”. Olandezii, in comertul pe care-l faceau cu chinezii, schimbau salvia cu ceai, inca din 1606. Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun, a lansat moda.
Este adevarat si de neconstestat faptul ca ceaiurile de slabit sunt bune pentru ca au efecte detoxifiante, ca reduc nivelul colesterolului, altele sunt recomandate si pentru alte diverse afectiuni (ceaiul verde, de exemplu, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer), ca unele tipuri de ceaiuri au si proprietati de intarire a sistemului imunitar.Ce trebuie sa retii este ca ceaiurile de slabit te pot ajuta sa fii mai sanatoasa, insa in nici un caz aceste ceaiuri nu sunt metode-minune care sa duca tot "greul" in curele de slabit, reducand peste noapte surplusul de greutate.
Ceaiurile de slabit ar trebui folosite dupa consultarea unui nutritionist
Trebuie subliniat ca exista anumite riscuri pentru sanatatea celui care utilizeaza astfel de ceaiuri. Folosirea pe o perioada indelungata a acestor ceaiuri poate duce la: dezechilibre electrolitice, senzatie de uscaciune a gurii si gâtului; tulburari ale tranzitului intestinal: diaree (apare in primele zile), constipatie (apare odata cu incetarea folosirii lui), uneori crampe intestinale puternice; senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli; demineralizari; palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, dereglari ale functiei cordului; stari de agitatie si irascibilitate din cauza ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
De asemenea, mai pot aparea tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie, precum si stare de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane. Efectele secundare apar nuantat, in functie de substantele active continute in ceai. In cazul in care intentionati sa folositi un astfel de ceai este recomandat sa cititi cu atentie eticheta despre continut, recomandarile de pe prospect si sa consultati un medic specialist in nutritie. Un ceai de slabit folosit corect se poate dovedi o arma puternica. Alaturi de alte recomandari, urmate intocmai, isi poate dovedi calitatea si persoana care il foloseste isi poate atinge obiectivele. Cura de slabire devine mai suportabila si pierderea kilogramelor in plus reprezinta un beneficiu major pentru sanatate.
Plante din ceaiurile de slabit
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi.
Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - theaflavina si thearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng - radacina - este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva. Un purgativ "de mare angajament" se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass (Iarba de Limon) are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacan. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Modurile de administrare
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant - in mod special, ginseng - NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam - E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Ceaiul a fost inainte de toate un medicament. Planta ceaiului isi are originea in muntii din sudul Asiei, de unde a fost adusa in China. In timpul dinastiei Tang (616-907) ceaiul era baut mai ales pentru gustul sau si fiind foarte apreciat acesta a devenit subiectul unei carti in trei volume (Cartea sacra a ceaiului, scrisa de Yu Lu).
Ceaiurile de slabit pot avea un efect adjuvant in curele de slabire, insa nu te astepta ca daca ai sa te umfli zilnic cu diverse tipuri de ceaiuri de slabit, kilogramele vor disparea ca prin farmec in neant si ai sa obtii in timp record silueta dorita.
Desi ceaiul e cunoscut si folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi inceput decat prin anul 350 inainte de Hristos in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In Asia, a fost, vreme indelungata, mai mult o planta medicinala decat o bautura.
Ceaiul nu apare in textile europene decat in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”. Olandezii, in comertul pe care-l faceau cu chinezii, schimbau salvia cu ceai, inca din 1606. Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun, a lansat moda.
Este adevarat si de neconstestat faptul ca ceaiurile de slabit sunt bune pentru ca au efecte detoxifiante, ca reduc nivelul colesterolului, altele sunt recomandate si pentru alte diverse afectiuni (ceaiul verde, de exemplu, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer), ca unele tipuri de ceaiuri au si proprietati de intarire a sistemului imunitar.
Ce trebuie sa retii este ca ceaiurile de slabit te pot ajuta sa fii mai sanatoasa, insa in nici un caz aceste ceaiuri nu sunt metode-minune care sa duca tot "greul" in curele de slabit, reducand peste noapte surplusul de greutate.
Ceaiurile de slabit ar trebui folosite dupa consultarea unui nutritionist
Trebuie subliniat ca exista anumite riscuri pentru sanatatea celui care utilizeaza astfel de ceaiuri. Folosirea pe o perioada indelungata a acestor ceaiuri poate duce la: dezechilibre electrolitice, senzatie de uscaciune a gurii si gâtului; tulburari ale tranzitului intestinal: diaree (apare in primele zile), constipatie (apare odata cu incetarea folosirii lui), uneori crampe intestinale puternice; senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli; demineralizari; palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, dereglari ale functiei cordului; stari de agitatie si irascibilitate din cauza ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
De asemenea, mai pot aparea tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie, precum si stare de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane. Efectele secundare apar nuantat, in functie de substantele active continute in ceai. In cazul in care intentionati sa folositi un astfel de ceai este recomandat sa cititi cu atentie eticheta despre continut, recomandarile de pe prospect si sa consultati un medic specialist in nutritie.
Un ceai de slabit folosit corect se poate dovedi o arma puternica. Alaturi de alte recomandari, urmate intocmai, isi poate dovedi calitatea si persoana care il foloseste isi poate atinge obiectivele. Cura de slabire devine mai suportabila si pierderea kilogramelor in plus reprezinta un beneficiu major pentru sanatate.
Plante din ceaiurile de slabit
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi.
Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - theaflavina si thearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng - radacina - este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva. Un purgativ "de mare angajament" se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass (Iarba de Limon) are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacan. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Modurile de administrare
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant - in mod special, ginseng - NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam - E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Avantajele curei cu ceai:
- Nu contine nicio calorie;
- Hidrateaza organismul;
- Estompeaza senzatia de foame;
- Previne formarea cheagurilor de sange;
- Reduc bolile respiratorii si cardiace;
- Au actiune antioxidanta, antiinflamatoare si energizanta;
- Provoaca transpiratie abundenta;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Elimina toxinele din organism;
- Vindeca gripa, bronsitele si virozele;
- Trateaza diferite afectiuni ale pielii;
- Are efect laxativ;
Dezavantajele curei cu ceai:
- Aparitia metelilor, a starilor de oboseala;
- Agitatie;
- Senzatia de uscaciune a gurii;
- Insomnie;
- Crampe;
- Deshidratare;
Posibile efecte secundare:
- Usoara senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli. Acestea sunt efectele demineralizarii organismului.
- Tulburari ale tranzitului intestinal (mai ales la cei cu probleme de constipatie). Acestea se "regleaza" pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
- Senzatie de uscaciune a gurii si gatului, din pricina deshidratarii. Specialistii recomanda sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.
- Tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie care pot disparea in timp.
- Stari de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane.
- Crampe intestinale puternice deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid. Testeaza ceaiurile in week-end si vezi cum reactioneaza organismul.
- Stari de agitatie si irascibilitate datorita ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
Avantajele curei cu ceai:
- Nu contine nicio calorie;
- Hidrateaza organismul;- Estompeaza senzatia de foame;
- Previne formarea cheagurilor de sange;
- Reduc bolile respiratorii si cardiace;
- Au actiune antioxidanta, antiinflamatoare si energizanta;
- Provoaca transpiratie abundenta;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Elimina toxinele din organism;
- Vindeca gripa, bronsitele si virozele;
- Trateaza diferite afectiuni ale pielii;
- Are efect laxativ;
Dezavantajele curei cu ceai:
- Aparitia metelilor, a starilor de oboseala;- Agitatie;
- Senzatia de uscaciune a gurii;
- Insomnie;
- Crampe;
- Deshidratare;
Posibile efecte secundare:
- Usoara senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli. Acestea sunt efectele demineralizarii organismului.- Tulburari ale tranzitului intestinal (mai ales la cei cu probleme de constipatie). Acestea se "regleaza" pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
- Senzatie de uscaciune a gurii si gatului, din pricina deshidratarii. Specialistii recomanda sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.- Tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie care pot disparea in timp.
- Stari de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane.
- Crampe intestinale puternice deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid. Testeaza ceaiurile in week-end si vezi cum reactioneaza organismul.
- Stari de agitatie si irascibilitate datorita ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.


0 comentarii:
Trimiteți un comentariu