Durata: 1h 30min
Complexitate: Redusa
Ingrediente: un piept de pui, un kg de cartofi, un kg de varza, 2 oua, 50ml ulei, 2-3 catei de usturoi, condimente pt shaorma de la Galeo, piper si sare.
Mod de preparare:
Se face salata de varza. Cartofii se curata se taie pai si se prajesc. Maioneza se face din: un galbenus fiert si unul crud, le amestecam bine pana se obtine o pasta apoi incoporam uleiul treptat, iar la sfarsit se adauga usturoiul pisat.
In paralel cu aceste operatiuni se taie carnea in bucati mici,se prajesc intr-o cantitate mica de ulei(2-3 linguri) pana se prajesc pe jumatate.
Apoi presarati condimentele,amestecati si prajiti carnea dupa gustul fiecaruia. Se aseza pe farfurie salata, cartofii prajiti, carnea si maioneza cu usturoi, se serveste cu paine.
Se poate pune si in lipii care se gasesc in comert in acest caz se amesteca toate ingredientele si se mai pot pune si castraveti murati.
SFAT: carnea sa fie mai putin prajita pentru ca se intareste.
POFTA BUNA!
Etichete: retete de facut shaorma, shaorma, shaorma de casa
Cultivatul mirodeniilor in ghiveci nu necesita un efort deosebit. Putem fie sa plantam micile minuni parfumate in vase separate sau putem sa le grupam in functie de scopul pentru care le cultivam- respectiv plante aromatice mediteraneene sau plante medicinale.
Cum in bucatarie folosim mereu, sau ar trebui sa folosim, tot felul de ierburi aromate care mai de care mai parfumata ce da un gust minunat preparatelor noastre culinare, nu ar fi rau sa putem planta aceste ierburi si sa le avem la indemana proaspete de cate ori vrem sa ne surprindem familia cu un gust deosebit al mancarii.
- Se pun seminte din planta respectiva in ladite, cutii de metal - sunt excluse cele din fier, cupru sau aluminiu. Pamantul cel mai bun: mranita din padure. Toate acestea se asaza la fereastra sau, vara, pe balcon.
- Se acopera fundul laditei cu o foaie de plastic. Peste ea se asaza hartie de ziar, apoi un strat de 4 cm de pamant. Semintele inmuiate si preincoltite se imprastie compact unele langa altele, pe pamant. Se acopera cu 5-6 straturi de ziar umed sau cu praf de carbune.
- Ladita se baga intr-un sac de plastic gaurit si se acopera cu o folie neagra de plastic, apoi se pune la cald (circa 21 grade C). Dupa 3-4 zile, se indeparteaza folia si foaia de ziar si se uda plantele, de doua ori pe zi, cu apa la temperatura camerei.
- Atentie, pamantul trebuie sa fie umed, dar nu ud sa balteasca! Plantele se vor aseza iintr-un loc luminos, la o temperatura de 19-20 grade C. Lumina este indispensabila, altfel mirodeniile nu vor avea gust bun! In mai putin de o luna, veti avea cel mai frumos strat de verdeata proaspata.
- De evitat cresterea verdeturilor pe vata, fiindca plantele pierd astfel substantele nutritive din pamant. Ai grija sa tii ladita (sau ghiveciul) intr-un loc ferit de inghet si nu prea departe de sursa de lumina naturala.
- Aproape toate mirodeniile sunt iubitoare de lumina, caldura si soare. Mai ales, nu sunt plante pretentioase, nu le dauneaza daunatorii mici, si nu au nevoie de ingrasaminte.
- Este interzis sa se culeaga la orele pranzului, pe caldura mare, deoarece au un continut mai redus de ulei volatil, care contribuie foarte mult la aroma condimentului. De aceea, trebuie spalata planta inainte de cules, si nu dupa, pentru ca cele mai multe substante active se afla in planta inainte de inflorire.
- Dupa cules, mirodeniile se leaga intr-o gramada si se agata intr-un loc aerisit si umbros, deoarece soarele le consuma mult din aroma. Planta este considerate a fi uscata, daca la atingere, aceasta fosneste, frunzele se desprind cu usurinta de tulpina. Isi mentin aceeasi aroma indelungata, daca sunt puse intr-un recipient inchis ermetic.
- Plantele folosite ca mirodenii si condimente in mancaruri pot fi crescute in casa pe perioada iernii; astfel va veti putea bucura de gustul lor chiar daca afara zapada viscoleste prin colturile gradinii. Nu aveti nevoie de surse de iluminare speciale, aceste plante cresc foarte bine cu lumina care vine prin fereastra.
10 ierburi care se preteaza cel mai bine la conditiile de pe apartament:
- Busuioc - plantati semintele in vase asezate pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel vor beneficia de mai multa lumina si caldura.
- Hasmatuchi - semintele se sadesc vara tarziu; creste bine in conditii de lumina slaba dar temperatura trebuie sa fie de intre 18 - 21 grade Celsius.
- Oregano - cel mai bine este sa plantati in casa un butas procurat prin taierea unei ramuri din planta din curte; plantati-l intr-un ghiveci si tineti-l langa o fereastra orientata spre sud.
- Patrunjel - fie incepeti cu seminte, fie dezgrpati o parte din radacina din gradina, la sfarsitul sezonului; patrunjelul iubeste soarele direct, dar va creste incet pe pervazurile orientate spre est sau vest.
- Rozmarin - se incepe cu un butas care se tine intr-un pahar cu apa pana face radacini; se tine la o fereastra orientata spre sud.
- Salvia - se porneste cu un butas de la o planta din gradina; tolereaza bine aerul uscat din interiorul casei, dar are nevoie de lumina puternica, deci trebuie asezat la o fereastra dinspre sud.
- Tarhon- pentru cresterea lui ca planta de interior, este necesar sa il lasati sa intre in perioada de repaus toamna tarziu sau la inceputul iernii; Mutati in ghiveci o planta matura si lasati-o afara; dupa ce i s-au uscat frunzele aduceti-l in casa, in cea mai racoroasa camera si tineti-l acolo cateva zile, dupa care mutati-l in fata unei ferestre orientate spre sud, pentru a beneficia din plin de lumina. Se trateaza cu o substanta fertilizatoare, lichida.
- Cimbru - il puteti creste in casa, fie printr-un butas lasat sa prinda radacini, fie prin dezgroparea unei plante din gradina si plantarea ei in ghiveci. Cimbrul prefera soarele direct dar creste bine si la ferestrele dinspre est sau vest.
- Cimbrisor - ruda mai putin cunoscuta a cimbrului, cimbrisorul are o aroma mai suava si este potrivit pentru a da un gust aparte fripturilor de miel, oaie, dar se poate folosi si pentru peste. Cel mai bine in apartent creste intr-o jardiniera, deoarece are nevoie de spatiu sa se intinda. Ca si cimbrul, are nevoie de cat mai multa lumina.
- Maghiran - frunzele sale sunt o companie apreciata de orice friptura de vita. Maghiranul creste bine in orice ghiveci, sub forma unei tufe din care puteti culege frunzulitele. Are nevoie de lumina multa, se uda ponderat.
"Carantina" plantelor
Inainte de caderea primului inghet, toamna (cand inca vremea este destul de calduta), incepeti sa mutati ierburile aromate din ghivece in locul in care le veti tine peste iarna. In loc sa le aduceti direct in casa, puneti-le mai intai, pentu cateva saptamani, intr-o zona de "tranzitie" luminoasa si cu temperaturi scazute, cum ar fi un garaj, un hol sau o terasa / balcon inchis.
Dupa ce s-au obisnuit cu temperatura mutati-le intr-o zona in care sa primeasca multa lumina (ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase, urmand apoi cele dinspre est sau vest). Protejati plantele de caldura excesiva si de aerul uscat. Majoritatea prefera temperaturi in timpul zilei de 18-21 grade Celsius, desi rezista si la mai mult; mai important este insa ca peste noapte temperaturile sa scada cu cel putin 10 grade fata de cele din timpul zilei, pentru a simula conditiile de afara.
Cum prind radacini butasii:
Multe ierburi, inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia se inmultesc cel mai bine prin butasi, adica prin ramuri rupte din plantele mature, care cresc in gradina. Pentru a obtine un butas, taiati o parte lunga de aproximativ 10 cm din varul ramurii. Se dau deoparte frunzele din partea inferioara a butasului, iar codita se baga intr-un pahar cu apa; pentru a asigura un mediu si mai umed, paharul se poate acoperi.
Apa, lumina si temperatura
Majoritatea plantelor prefera sa fie bine udate, dar nu sa stea in pamant imbibat cu apa. De aceea, un drenaj bun este foarte important. Planta se uda numai de deasupra (se toarna apa pe pamant), cand pamantul e uscat. Adaugati nisip in amestecul de pamant sau puneti pietricele pe fundul ghiveciului, inainte de plantare.
Daunatori
Daca, in ciuda tuturor masurilor de precautie, plantele din interior sunt atacate de daunatori, atunci ajutati plantele oferindu-le conditii bune de lumina si temperatura, precum si bai regulate. Nu uitati ca o planta slabita ca urmare a conditiilor de temperatura ridicata si umiditate scazuta din apartament / casa este atacata mai usor de afide si acarieni decat una sanatoasa.
Daca folositi spray-uri sau alte solutii pentru a indeparta daunatorii, nu uitati ca aceste solutii trebuie sa intre in contact direct cu insectele pentru a fi eficiente. Planta bolnava se stropeste seara (NICIODATA cand e soare puternic), pentru ca lichidul sa nu se usuce, iar dimineata se spala frunzele.
Februarie este de obicei cea mai buna luna pentru plantele de interior / apartament, pentru ca lumina este foarte puternica. Pana in martie, plantele vor incepe sa inmugureasca, iar in aprilie este bine sa le scoateti afara in zilele mai calde.
Etichete: mirodeni, mirodeni la ladita di giveci
Ceaiurile de slabit pot avea un efect adjuvant in curele de slabire, insa nu te astepta ca daca ai sa te umfli zilnic cu diverse tipuri de ceaiuri de slabit, kilogramele vor disparea ca prin farmec in neant si ai sa obtii in timp record silueta dorita.
Ceaiul nu apare in textile europene decat in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”. Olandezii, in comertul pe care-l faceau cu chinezii, schimbau salvia cu ceai, inca din 1606. Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun, a lansat moda.
Este adevarat si de neconstestat faptul ca ceaiurile de slabit sunt bune pentru ca au efecte detoxifiante, ca reduc nivelul colesterolului, altele sunt recomandate si pentru alte diverse afectiuni (ceaiul verde, de exemplu, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer), ca unele tipuri de ceaiuri au si proprietati de intarire a sistemului imunitar.
Ce trebuie sa retii este ca ceaiurile de slabit te pot ajuta sa fii mai sanatoasa, insa in nici un caz aceste ceaiuri nu sunt metode-minune care sa duca tot "greul" in curele de slabit, reducand peste noapte surplusul de greutate.
Trebuie subliniat ca exista anumite riscuri pentru sanatatea celui care utilizeaza astfel de ceaiuri. Folosirea pe o perioada indelungata a acestor ceaiuri poate duce la: dezechilibre electrolitice, senzatie de uscaciune a gurii si gâtului; tulburari ale tranzitului intestinal: diaree (apare in primele zile), constipatie (apare odata cu incetarea folosirii lui), uneori crampe intestinale puternice; senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli; demineralizari; palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, dereglari ale functiei cordului; stari de agitatie si irascibilitate din cauza ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
De asemenea, mai pot aparea tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie, precum si stare de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane. Efectele secundare apar nuantat, in functie de substantele active continute in ceai. In cazul in care intentionati sa folositi un astfel de ceai este recomandat sa cititi cu atentie eticheta despre continut, recomandarile de pe prospect si sa consultati un medic specialist in nutritie.
Un ceai de slabit folosit corect se poate dovedi o arma puternica. Alaturi de alte recomandari, urmate intocmai, isi poate dovedi calitatea si persoana care il foloseste isi poate atinge obiectivele. Cura de slabire devine mai suportabila si pierderea kilogramelor in plus reprezinta un beneficiu major pentru sanatate.
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi.
Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - theaflavina si thearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng - radacina - este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva. Un purgativ "de mare angajament" se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass (Iarba de Limon) are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacan. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant - in mod special, ginseng - NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam - E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Ceaiul a fost inainte de toate un medicament. Planta ceaiului isi are originea in muntii din sudul Asiei, de unde a fost adusa in China. In timpul dinastiei Tang (616-907) ceaiul era baut mai ales pentru gustul sau si fiind foarte apreciat acesta a devenit subiectul unei carti in trei volume (Cartea sacra a ceaiului, scrisa de Yu Lu).
Ceaiurile de slabit pot avea un efect adjuvant in curele de slabire, insa nu te astepta ca daca ai sa te umfli zilnic cu diverse tipuri de ceaiuri de slabit, kilogramele vor disparea ca prin farmec in neant si ai sa obtii in timp record silueta dorita.
Desi ceaiul e cunoscut si folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi inceput decat prin anul 350 inainte de Hristos in China si prin anul 700 al erei noastre in Japonia. In Asia, a fost, vreme indelungata, mai mult o planta medicinala decat o bautura.
Ceaiul nu apare in textile europene decat in 1559, la Venetia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de “ceai”. Olandezii, in comertul pe care-l faceau cu chinezii, schimbau salvia cu ceai, inca din 1606. Britanicii n-au cunoscut ceaiul decat in 1653, cand au capturat o nava olandeza si incarcatura sa. Regina Anna Stuart, servind ceai la micul sau dejun, a lansat moda.
Este adevarat si de neconstestat faptul ca ceaiurile de slabit sunt bune pentru ca au efecte detoxifiante, ca reduc nivelul colesterolului, altele sunt recomandate si pentru alte diverse afectiuni (ceaiul verde, de exemplu, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer), ca unele tipuri de ceaiuri au si proprietati de intarire a sistemului imunitar.
Ce trebuie sa retii este ca ceaiurile de slabit te pot ajuta sa fii mai sanatoasa, insa in nici un caz aceste ceaiuri nu sunt metode-minune care sa duca tot "greul" in curele de slabit, reducand peste noapte surplusul de greutate.
Ceaiurile de slabit ar trebui folosite dupa consultarea unui nutritionist
Trebuie subliniat ca exista anumite riscuri pentru sanatatea celui care utilizeaza astfel de ceaiuri. Folosirea pe o perioada indelungata a acestor ceaiuri poate duce la: dezechilibre electrolitice, senzatie de uscaciune a gurii si gâtului; tulburari ale tranzitului intestinal: diaree (apare in primele zile), constipatie (apare odata cu incetarea folosirii lui), uneori crampe intestinale puternice; senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli; demineralizari; palpitatii, accelerarea ritmului cardiac, dereglari ale functiei cordului; stari de agitatie si irascibilitate din cauza ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
De asemenea, mai pot aparea tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie, precum si stare de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane. Efectele secundare apar nuantat, in functie de substantele active continute in ceai. In cazul in care intentionati sa folositi un astfel de ceai este recomandat sa cititi cu atentie eticheta despre continut, recomandarile de pe prospect si sa consultati un medic specialist in nutritie.
Un ceai de slabit folosit corect se poate dovedi o arma puternica. Alaturi de alte recomandari, urmate intocmai, isi poate dovedi calitatea si persoana care il foloseste isi poate atinge obiectivele. Cura de slabire devine mai suportabila si pierderea kilogramelor in plus reprezinta un beneficiu major pentru sanatate.
Plante din ceaiurile de slabit
Ceaiul verde este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolva grasimile, stopeaza absorbtia acizilor grasi.
Teina continuta in planta de ceai este revigoranta si poate inlocui cafeaua; spre deosebire de cofeina, teina se absoarbe treptat in organism, ceea ce ii diminueaza impactul toxic si ii prelungeste efectul.
Ceaiul negru are proprietati asemanatoare cu ale ceaiului verde, intensificand metabolismul si favorizand arderea grasimilor; cercetari recente au demonstrat ca doua dintre substantele prezente in ceaiul negru - theaflavina si thearubigina - se comporta asemanator cu insulina, controland nivelul glicemiei.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng - radacina - este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva. Un purgativ "de mare angajament" se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass (Iarba de Limon) are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacan. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Modurile de administrare
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile cu efect tonic, revitalizant, energizant - in mod special, ginseng - NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Ne adaptam in functie de efectul pe care ceaiul il are asupra organismului nostru.
Crusinul este deosebit de activ, motiv pentru care durata recomandata a curelelor este catre minim. Am putea, chiar, sa combinam in cura doua feluri de ceai, asa incat sa bem ceaiul cu crusin numai de doua ori pe saptamana.
In cura de slabire, ceaiurile se beau neindulcite. Nu se indulcesc cu miere, pentru ca tot indulcire se cheama. Nu indulciti cu aspartam - E 951 pentru ca este foarte daunator*.
Ceaiul se bea caldut, cam la temperatura corpului. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala si pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile.
Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii!
Cereti acordul medicului, daca tineti neaparat!
Avantajele curei cu ceai:
- Nu contine nicio calorie;
- Hidrateaza organismul;
- Estompeaza senzatia de foame;
- Previne formarea cheagurilor de sange;
- Reduc bolile respiratorii si cardiace;
- Au actiune antioxidanta, antiinflamatoare si energizanta;
- Provoaca transpiratie abundenta;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Elimina toxinele din organism;
- Vindeca gripa, bronsitele si virozele;
- Trateaza diferite afectiuni ale pielii;
- Are efect laxativ;
Dezavantajele curei cu ceai:
- Aparitia metelilor, a starilor de oboseala;
- Agitatie;
- Senzatia de uscaciune a gurii;
- Insomnie;
- Crampe;
- Deshidratare;
Posibile efecte secundare:
- Usoara senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli. Acestea sunt efectele demineralizarii organismului.
- Tulburari ale tranzitului intestinal (mai ales la cei cu probleme de constipatie). Acestea se "regleaza" pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
- Senzatie de uscaciune a gurii si gatului, din pricina deshidratarii. Specialistii recomanda sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.
- Tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie care pot disparea in timp.
- Stari de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane.
- Crampe intestinale puternice deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid. Testeaza ceaiurile in week-end si vezi cum reactioneaza organismul.
- Stari de agitatie si irascibilitate datorita ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
- Hidrateaza organismul;
- Estompeaza senzatia de foame;
- Previne formarea cheagurilor de sange;
- Reduc bolile respiratorii si cardiace;
- Au actiune antioxidanta, antiinflamatoare si energizanta;
- Provoaca transpiratie abundenta;
- Ajuta la scaderea in greutate;
- Elimina toxinele din organism;
- Vindeca gripa, bronsitele si virozele;
- Trateaza diferite afectiuni ale pielii;
- Are efect laxativ;
- Agitatie;
- Senzatia de uscaciune a gurii;
- Insomnie;
- Crampe;
- Deshidratare;
- Tulburari ale tranzitului intestinal (mai ales la cei cu probleme de constipatie). Acestea se "regleaza" pe masura ce organismul se obisnuieste cu ceaiul.
- Senzatie de uscaciune a gurii si gatului, din pricina deshidratarii. Specialistii recomanda sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.
- Tulburari ale somnului, usoare stari de insomnie care pot disparea in timp.
- Stari de voma din pricina gustului "metalic", neplacut, greu tolerat de unele persoane.
- Crampe intestinale puternice deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid. Testeaza ceaiurile in week-end si vezi cum reactioneaza organismul.
- Stari de agitatie si irascibilitate datorita ceaiului verde care este prezent in compozitia unora dintre produsele de slabit.
|
src="http://www.google.com/afsonline/show_afs_search.js">
<
Etichete: cure cu piersici, despre piersici, fructe, piersici
Etichete: antioxindanti, despre antioxidanti
Abore, de 5-7(9) m.
Tulpina cu scoarta neteda, cenusie.
Frunze ovate sau ovat oblongi, cu baza oblica, slab cordata, margine dublu serata, cu peri de-a lungul nervurilor si cu barbule in axilele lor.
Amenti masculi densi, cilindrici, de 1,4-2,5 cm lungime; amenti femeli scurti, cenusiu tomentos.
Fruct nucula, ovoidala, comprimata, 8-12-costata, apical slab piloasa. III-IV.
Habitat: paduri de stejar cu tei.
Areal: Distr. Cd, Tn.
Bioecol.: megafanerofit eurasiatic (mediteranean); specie mezofila, moderat termofila, slab acid-neutrofila.
Autorii: A.Negru, G.Sabanov, V.Cantemir, Gh.Ganju, V.Baclanov
Sub redactia - academician, prof. univ. Andrei Negru
Societatea de Botanica din Republica Moldova, Gradina Botanica (Institut) a ASM, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice a ASS "Moldsilva", Universitatea de Stat din Moldova
Bulbocodium versicolor (KerGawl.) Spreng. (Melanthiaceae) Bulbocodiu diversicolor
Publicat de business_manPlanta perena, de 8-15 m.
Tulpina subterana - bulbotuber, de 15-45 mm lungime.
Frunze 2-4, liniar lanceolate, glabre.
Flori solitare, actinomorfe, bisexuate, cu perigon de 25-40 mm, roz sau liliachiu.
Fruct capsula ovoidala. II-III.
Habitat: pante stepice, argiloase.
Areal: Distr. Cd, Tn, BgN, BgS, Chi.
Bioecol.: geofit ponto-panonic; specie xeromezofila, euriterma, slab acid-neutrofila.
Specie periclitata (EN).
Starea de protectie: CRM, LRR, OS.
Autorii: A.Negru, G.Sabanov, V.Cantemir, Gh.Ganju, V.Baclanov
Sub redactia - academician, prof. univ. Andrei Negru
Societatea de Botanica din Republica Moldova, Gradina Botanica (Institut) a ASM, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice a ASS "Moldsilva", Universitatea de Stat din Moldova
Arbore, de 5-10(25) m.
Tulpna cu scoarta cenusiu argintie, neteda.
Lujeri anuali pubescenti, 3-muchiati, nelipiciosi.
Frunze ovate, ovat lanceolate sau ovat orbiculare, cu varf atenuat-acut acuminat, dintat serate.
Inflorescenta cime grupate in amenti. Amenti asemanatori speciei precedente.
Fruct nucula pentagonala, comprimata, aripata. II-IV.
Habitat: zavoaie, lunca raului Prut.
Areal: Distr. Ht (s. Lipcani, colect. 1963), Br (Drepcauti, colect. 1963); Cd (s. Grozesti, colect. 1963).
Bioecol.: megafanerofit-microfanerofit eurasiatic; specie mezohidrofila, microterma, slab acid-neutrofila.
Abrevieri
Autorii: A.Negru, G.Sabanov, V.Cantemir, Gh.Ganju, V.Baclanov
Sub redactia - academician, prof. univ. Andrei Negru
Societatea de Botanica din Republica Moldova, Gradina Botanica (Institut) a ASM, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice a ASS "Moldsilva", Universitatea de Stat din Moldova
Anemonoides nemorosa (L.) Holub=Anemone nemorosa L. (Ranunculaceae) Floarea vantului-de-dumbrava
Publicat de business_manPlanta perena, de 6-30 cm, cu rizom orizontal.
Tulpina erecta glabrescenta. Frunze lung petiolate, cu lamina trisectata.
Flori solitare, nutante, actinomorfe, bisexuate, cu perigon alb.
Fructe nucule ovate, rostrate. III-V.
Habitat: paduri, tufarisuri.
Areal: Rs, Cd, Br.
Bioecol.: geofit european; specie mezofila, moderat termofila, eurionica.
Specie vulnerabila (VU).
Starea de protectie: OS.
Abrevieri
Autorii: A.Negru, G.Sabanov, V.Cantemir, Gh.Ganju, V.Baclanov
Sub redactia - academician, prof. univ. Andrei Negru
Societatea de Botanica din Republica Moldova, Gradina Botanica (Institut) a ASM, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice a ASS "Moldsilva", Universitatea de Stat din Moldova
Arbust, de pana la 1,5 m, stolonifer.
Lujeri juvenili usor costati, brunii galbeni.
Frunze scurt petiolate, liniar lanceolate pana la oblong ovate, crenat serate, acuminate.
Flori solitare, sesile, axilate, actinomorfe, bisexuate, cu petale roze.
Fruct drupa globuloasa, tomentos catifeleta. III-IV.
Habitat: margini si raristi de padure, poieni de garneturi, pante calcaroase.
Areal: Br, Rz, Rs, Cd, Tn, BgN, Chi.
Bioecol.: microfanerofit eurasiatic (continental); specie xeromezofila, moderat termofila, slab acid-neutrofila.
Specie periclitata (EN).
Starea de protectie: OS.
Autorii: A.Negru, G.Sabanov, V.Cantemir, Gh.Ganju, V.Baclanov
Sub redactia - academician, prof. univ. Andrei Negru
Societatea de Botanica din Republica Moldova, Gradina Botanica (Institut) a ASM, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice a ASS "Moldsilva", Universitatea de Stat din Moldova
Arbore, de 20-30 m.
Lujeri juvenili cu secretiuni rasinoase lipicioase; muguri indepartati de ax.
Frunze obovate, suborotunde sau ovat eliptice, cu varf obtuz rotungit sau emarginat.
Inflorescenta cime pauciflore grupate in amenti pedunculati; amenti masculi pendenti, adunate cate 3-5 in raceme terminale; cei femeli (conuri) 3-5 in raceme situate mai jos de inflorescentele masculine.
Flori monoice, lispite de perigon.
Fruct nucula obovata, comprimata. III-IV.
Habitat: zavoaie.
Areal: Distr. Br, Rz.
Bioecol.: megafanerofit eurasiatic; specie hidrofila, mezoterma, acid-neutrofila.
Autorii: A.Negru, G.Sabanov, V.Cantemir, Gh.Ganju, V.Baclanov
Sub redactia - academician, prof. univ. Andrei Negru
Societatea de Botanica din Republica Moldova, Gradina Botanica (Institut) a ASM, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice a ASS "Moldsilva", Universitatea de Stat din Moldova